Latem najczęściej mamy ochotę na owoce, które wtedy są dojrzałe, soczyste i smakują najlepiej na świecie. I bardzo dobrze. Owoce zawierają dużo wody, witamin i składników odżywczych – wyśmienicie uzupełniają różne związki w naszym organizmie. Ciepłe miesiące to czas na czereśnie, truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny i agrest. Możemy jeść je prosto z krzaczka lub drzewa, ale też z każdego z nich przyrządzić coś pysznego.
Czereśnie
Te słodkie owoce, oprócz smaku dzieciństwa, kryją w sobie wiele dobroci. Są bogate w witaminy z grupy B, a zwłaszcza B5, oraz A i C. Zawierają dużo potasu, wapnia, żelaza i jodu, przez co wspomagają działanie wielu układów, w tym przemianę materii, pracę tarczycy i nerek. Ich jedzenie wpływa pozytywnie na serce i stawy. Spożywanie czereśni działa też przeciwnowotworowo, odmładzająco i odtruwająco. 100 gramów tych owoców to jedynie 60 kalorii.
Owsianka z czereśniami
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych PZZ Białystok
- garść czereśni
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Płatki owsiane ułóż w miseczce i zalej wrzątkiem do przykrycia. Odstaw na kwadrans, żeby zdążyły napęcznieć. Czereśnie umyj i usuń z nich pestki. Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem i ułóż na nich czereśnie. Zetrzyj czekoladę na tarce o drobnych oczkach i wiórkami posyp owsiankę.
Truskawki
Pyszne truskawki to dobre źródło witaminy C oraz witamin z grupy B. Dzięki truskawkom poprawia się funkcjonowanie układu nerwowego, przemiana materii i odporność. Te owoce zawierają pektyny, które “karmią” naszą naturalną barierę ochronną w jelitach. Sprawiają, że nasz organizm oczyszcza się i odtruwa, skóra i włosy są ładniejsze, a zęby i kości silniejsze. Truskawki mogą jeść osoby, które cierpią na choroby stawów i nerek. Polecane są również tym, którzy chcą stracić kilka kilogramów i mają problem z zatrzymywaniem wody w organizmie.
Kasza jaglana z sosem truskawkowym
Składniki:
- torebka kaszy jaglanej PZZ Białystok
- 0,5 kg truskawek
- 2 łyżki płynnego miodu
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, wysyp z woreczka i przestudź. W osobnym naczyniu umieść umyte truskawki bez szypułek. Dodaj miód i zblenduj na gładką masę. Jeżeli lubisz sos owocowy z mlecznym dodatkiem, możesz dodać kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego.
Inne przepisy na słodkości z truskawkami znajdziesz w artykule Domowe słodkości nie tylko dla dzieci.
Maliny
Aromatyczne przysmaki z chruśniaka od dawna są znane ze swoich właściwości leczniczych – przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Zawdzięczają je sporej zawartości witaminy C, olejkom eterycznym i kwasom organicznym. Maliny warto wprowadzić do diety odchudzającej – są niskokaloryczne (100 g malin to nieco ponad 30 kalorii) i zawierają dużo błonnika. Dają przez to uczucie sytości i usprawniają trawienie. Wspomagają produkcję żółci i pracę wątroby. Działają moczopędnie, wspierając przez to nerki. Chronią organizm przed rozwojem nowotworów, starzeniem, niedokrwistością i kłopotami z układem nerwowym. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, więc osoby żyjące w stresie i korzystające z używek powinny je jeść w dużych ilościach.
Kasza manna z malinami
Składniki:
- 8 płaskich łyżek kaszy manny PZZ Białystok
- 0,5 litra mleka
- łyżeczka masła
- około 0,5 kg malin
- cukier – około 2 szklanek, w zależności od tego, jak słodki smak chcemy uzyskać
Wykonanie:
Umyte maliny utrzyj z cukrem w makutrze lub używając miksera. Przełóż do wyparzonego słoika i odstaw do lodówki. W garnku zagotuj mleko, dodaj masło, wsyp kaszę mannę i dobrze wymieszaj. Gotuj około 5 minut, często mieszając. Gdy kasza zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia, przełóż kaszę do miseczek i przestudź. Podawaj polaną przecierem z malin i cukru.
Porzeczki
Porzeczki są bardzo bogate w witaminę C, a zwłaszcza ich czarna odmiana. Zawierają kwas foliowy, witaminy z grupy B, wartościowe sole mineralne i rzadkie pierwiastki. Błonnik znajdujący się porzeczkach hamuje wchłanianie cukru, jest więc sprzymierzeńcem osób dbających o szczupłą sylwetkę i diabetyków. Jedzenie tych owoców pozytywnie wpływa na skórę, trawienie, poziom cholesterolu i układ krwionośny. Porzeczki działają oczyszczająco, przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie i moczopędnie. Zawarta w nich witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, a flawonoidy opóźniają procesy starzenia.
Pierogi z porzeczkami
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
- szczypta soli
- 3 łyżki miękkiego masła
- niepełna szklanka gorącej wody
Składniki na nadzienie:
- około 1,5 szklanki porzeczek (najlepiej czarnych)
- cukier
Wykonanie:
Mąkę przesyp na stolnicę, dodaj sól i masło oraz odrobinę wody. Zagniataj, stopniowo dolewając płynu, aż uzyskasz zwarte, elastyczne ciasto. Rozwałkuj masę na placek grubości 3 milimetrów i wykrawaj z niego kółka. Na każdym z nich ułóż porcję porzeczek i posyp ją cukrem. Zlep brzegi ciasta i wrzuć pierogi na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oleju. Gotuj 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj posypane cukrem i polane masłem lub śmietaną.
Jeżyny
Jeżyny są dobrym źródłem witamin: C, A, B, E, K oraz kwasu foliowego. Zawierają dużo błonnika, więc ich jedzenie zapobiega zaparciom i wspomaga trawienie. Przyczynia się też do poprawy stanu kości, pracy układu nerwowego i krwionośnego oraz wzrostu odporności. Związki zawarte w jeżynach mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, spowalniają też starzenie organizmu.
Pyszne ciasto z jeżynami
Składniki:
- 4 szklanki mąki tortowej PZZ Białystok
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 500 g jeżyn
Wykonanie:
Z mąki, proszku do pieczenia, jajek, masła i cukru pudru wyrób gładką, zwartą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i schowaj na pół godziny do lodówki. W tym czasie umyj i osusz owoce, usuń z nich szypułki. ⅔ ciasta wyjmij z lodówki, lekko rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na placek wysyp jeżyny, resztę ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wiórkami posyp owoce i wstaw blachę do piekarnika. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Agrest
Agrest jest smacznym i zdrowym, lecz często niedocenianym owocem. Zawiera dużą ilość luteiny, która chroni nas przed starzeniem i nowotworami. Do tego jest niskokaloryczny – 100 g tego owocu to tylko 40 kalorii. Jedzenie agrestu wspomaga działanie układu trawiennego i krwionośnego, poprawia apetyt, obniża cholesterol i oczyszcza organizm. Wzmacnia również odporność, chroni stawy przed artretyzmem oraz sprawia, że kości i zęby są bardziej wytrzymałe. Spożywanie agrestu jest polecane osobom, które chcą usprawnić pracę układu nerwowego i polepszyć koncentrację.
Agrestowe crumble z płatkami owsianymi
Składniki:
- 6 łyżek płatków owsianych PZZ Białystok
- kilka garści agrestu bez szypułek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- łyżka cukru
Przygotowanie:
Owoce agrestu umyj, osusz i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Płatki owsiane, olej kokosowy i cukier rozdrobnij w blenderze. Taką kruszonką posyp agrest i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w 200 stopniach. Podawaj po przestudzeniu.