Energetyczna przekąska z płatków owsianych i bakalii to moc witamin
i mikroelementów zebranych w małej kulce.
Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy. Twoje dziecko ucieszy się,
kiedy znajdzie jedną z kulek mocy w swoim pudełku na drugie śniadanie.
Składniki na około 15–18 sztuk:
- 2 szklanki mieszanki orzechów i nasion (orzechów laskowych, nerkowców, migdałów i ziaren słonecznika)
- 1 szklanka Płatków Owsianych Górskich
- 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
- ½ łyżeczki miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
- ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, chili
- dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane
Wykonanie:
Krok 1
W blenderze z nasadką o ostrzach S zmiel bardzo drobno mieszankę orzechów i przesyp ją do większej miski wraz z wanilią, solą i wybranymi przyprawami. Do mielenia możesz równie dobrze użyć młynka do kawy.
Krok 2
Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski.
Krok 3
Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do małej szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.
Krok 4
Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem lub rękoma. Powoli dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. Zazwyczaj szklanka całych płatków owsianych jest wystarczająca, jednak zależy to od stopnia namoczenia i rodzaju użytych daktyli. Gdyby okazały się za suche – dodawaj po odrobinie wody pozostałej z moczenia daktyli.
Krok 5
Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek.
Krok 6
Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.
Krok 7
Ozdabiaj kulki, wcześniej zwilżając je odrobiną wody (wystarczy zaledwie na opuszkach palców), i odkładaj na papier do pieczenia.
Krok 8
Gotowe! Kulki najlepiej jeść po dobrym schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!