Krótka przerwa w szkole lub podczas pracy to idealny czas na to, żeby przegryźć coś słodkiego. Smacznym zastrzykiem energii mogą być domowe ciasteczka przygotowane ze składników dobrej jakości. W przeciwieństwie do sklepowych słodkości te przygotowane w domu mają znany, pewny skład i nie zawierają konserwantów. Możemy też być pewni, że nie znajdą się w nich substancje, które wywołają niebezpieczną reakcję alergiczną. Polecamy kilka przepisów na wypieki, które polubią mali i duzi domownicy. Ci, którzy wolą wytrawne przekąski, mogą sprawdzić receptury na wytrawne drugie śniadanie do szkoły.
Ciasteczka czekoladowe
Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
- 2 szklanki płatków owsianych PZZ Białystok
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki kakao
- ¾ kostki miękkiego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- tabliczka posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej, według uznania
Wykonanie:
W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę, sól i kakao. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj jajka, roztopione masło i suche składniki, dobrze wymieszaj. Wsyp czekoladę i płatki owsiane, delikatnie zagnieć masę ręką. Formuj z niej małe kulki i układaj na blasze z papierem do pieczenia. Delikatnie rozpłaszcz ręką każde ciastko. Włóż blachę do piekarnika i piecz około 15 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka błyskawiczne
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych PZZ Białystok
- 2 dojrzałe banany
- pół szklanki mleka
- łyżeczka sody
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Odstaw na 10 minut do spęcznienia. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, nabieraj porcje łyżką i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Następnie odwróć ciastka i piecz do zezłocenia jeszcze kilka minut.
Marchewkowe babeczki
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej PZZ Białystok
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 3 marchewki starte na drobnych oczkach tarki
- 2 garście orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
W misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i cynamon. Masło rozpuść i przestudź, wbij jajka, dolej mleko i wymieszaj. Połącz zawartość obu naczyń, dodaj marchewkę, posiekane orzechy i krótko wymieszaj. Ciastem uzupełnij foremki do babeczek do wysokości ⅔. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możesz ozdobić babeczki lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru. Na wierzch każdej muffinki ułóż kawałki orzechów włoskich.
Ciasteczka kokosowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej PZZ Białystok
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 1 kostka miękkiego masła
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- około 300 g wiórków kokosowych (3 małe opakowania)
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz wiórków wymieszaj mikserem lub w blenderze. Następnie połącz wiórki z resztą masy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nakładaj łyżką i piecz ciasteczka około 10 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dobrze przestudź.
Domowe pieguski
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki PZZ Białystok
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- ⅔ kostki masła
- 1,5 łyżki śmietany
- 200 g mieszanki rozdrobnionych orzechów
- ⅔ tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Masło rozpuść i przestudź. Jajka z cukrem zmiksuj na białą, puszystą masę. Dodaj do niej masło, mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Dobrze wymieszaj. Na końcu połącz z czekoladą i orzechami. Ciasteczka nakładaj łyżką na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Muffinki z gruszkami
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- ¾ szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 duże gruszki
- do owoców: 1 łyżeczka cynamonu i 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
W osobnych naczyniach połącz składniki suche i mokre. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kawałeczki posyp cynamonem z cukrem. Suche składniki dodaj do mokrych, wrzuć gruszki i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia. Nakładaj ciasto łyżką do ⅔ wysokości papilotek. Piecz około 25-30 minut w 180 stopniach, po wyjęciu ostudź na kratce.