Grillowanie to ulubiony sposób spędzania czasu wielu Polaków. Jedzenie upieczone w dymie z palonego węgla ma wyjątkowy smak leniwych spotkań rodzinnych lub ze znajomymi, niestety nie należy do najzdrowszych. Podpowiadamy, co zrobić, żeby grillowanie było zdrowsze i bezpieczniejsze.
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie?
Ustaw grill na twardym, równym podłożu, w mało uczęszczanym miejscu. Dzięki temu będzie mniej prawdopodobne, że ktoś potknie się o niego lub niechcący przewróci. Wybór ustronnego kącika to dobry pomysł zwłaszcza wtedy, gdy w imprezie uczestniczą dzieci.
Jeśli Ty będziesz obsługiwać grill, zaopatrz się w niezbędne przyrządy. Będziesz potrzebować tacek, talerzy, szczypców i ubrań ochronnych. Gorący tłuszcz lubi pryskać, więc osłoń swoje ubranie dużym fartuchem, a stopy pełnymi butami. Zdecydowanie odradzamy grillowanie w klapkach — rozgrzana kiełbaska spadająca na bose nogi to niezbyt miłe uczucie.
Staraj się rozpalać grilla bez podpałki. Dym powstający przy jej spalaniu zawiera szkodliwe związki, które przenikają do jedzenia. Jeśli jednak nie możesz się bez niej obejść, zanim położysz jedzenie na ruszt, odczekaj kilkanaście minut. Nie może być już płomieni, a jedynie sam dym.
Gdy na rozżarzony węgiel skapuje tłuszcz, tworzą się szkodliwe dla zdrowia związki. Spróbuj więc grillować potrawy, które nie są bardzo tłuste. Jeśli jednak nie odpowiada Ci taka kuchnia, używaj wielorazowych metalowych tacek. Wydzielający się z potraw tłuszcz będzie gromadził się na tackach, a jedzenie będzie przez to zdrowsze.
Dym powstający podczas spalania węgla w grillu zawiera rakotwórcze wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Te substancje do naszego ciała przedostają się nie tylko z jedzeniem, lecz także przenikają przez skórę i podczas oddychania. Przed działaniem dymu możesz ochronić jedzenie, używając tacek lub specjalnej wielorazowej maty. Staraj się też nie wystawiać na działanie dymu, przed WWA nie chroni nawet ubranie.
Tradycyjna, mięsna dieta z grilla jest tłusta i ciężkostrawna. Zatem pamiętaj o zdrowszych dodatkach, które będą uzupełnieniem ciężkostrawnego menu. Polecamy owoce, sałatki, pieczywo własnego wypieku czy grillowane warzywa. Część receptur podawaliśmy już w tym tekście. Kilka przydatnych przepisów znajdziesz też poniżej w tym artykule.
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Składniki sałatki:
- torebka kaszy jaglanej PZZ Białystok
- 1 zgrillowana pierś z kurczaka
- 2 łyżki śmietankowego serka kremowego
- garść rukoli
- kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych
Składniki sosu:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu i przestudź. Do kaszy i kurczaka dodaj rukolę, pomidorki, serek i delikatnie wymieszaj. Polej sałatkę dressingiem przygotowanym ze składników na sos.
Sałatka z grillowanymi warzywami
Składniki na sałatkę:
- woreczek kaszy jęczmiennej PZZ Białystok
- mała grillowana cukinia lub pół większej
- grillowany bakłażan
- grillowana papryka
- 100 g sera typu bałkańskiego
- ulubione zioła
Składniki na sos:
- 6-7 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1,5-2 łyżki płynnego miodu
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Zgrillowane warzywa ostudź i pokrój w kostkę. Kaszę ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Rozetnij woreczek i lekko przestudź. Jeszcze ciepłą wymieszaj z serem tak, żeby składniki dokładnie się połączyły. Dodaj warzywa i delikatnie przemieszaj. Przygotuj sos z podanych składników i polej nim sałatkę. Posyp ulubionymi ziołami, połącz i podawaj schłodzoną.
Łatwy placek z jabłkami
Składniki:
- 0,5 kg mąki tortowej PZZ Białystok
- 300 g cukru
- 4 jajka
- ¾ szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 średnie jabłka
Wykonanie:
Jajka rozbij do miski, wsyp cukier i utrzyj mikserem do otrzymania białej, puszystej masy. Cały czas miksując, wlej olej, wsyp mąkę, proszek do pieczenia i dodaj mleko. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w półplasterki grubości około 1 cm. Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Powtykaj w nie kawałki owoców i piecz ciasto około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przestudź placek i posyp cukrem pudrem.
Chlebek do odrywania
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 2 jajka
- paczuszka suchych drożdży
- 3 łyżki masła
- łyżka cukru
Składniki nadzienia:
- pół szklanki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 5 gałązek zielonej pietruszki
- 5 gałązek bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rozpuść masło w garnku, dodaj mleko i lekko podgrzej. Do miski wsyp mąkę i zrób w niej zagłębienie. W dołku umieść drożdże, cukier i szczyptę soli, zalej mlekiem z masłem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odłóż na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Rozgnieć ząbki czosnku i umieść w misie blendera. Wrzuć też pietruszkę, bazylię i wlej oliwę. Zblenduj wszystko na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na posypanym mąką blacie na kształt prostokąta o wymiarach około 30 x 40 cm. Ciasto powinno mieć grubość około pół centymetra. Przygotowanym nadzieniem posmaruj placek w niewielkiej odległości od brzegów. Pokrój ciasto na kawałki szerokości około 5 centymetrów i poskładaj każdy w harmonijkę. Kawałki poukładaj „przytulone” do siebie w blaszce. Postaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.