Posiłek do szkoły powinien być smaczny, zdrowy i sycący na długo. Dobrze też, aby był atrakcyjny dla dziecka i znikał w kilka chwil. Uczniowie nie zawsze jedzą tradycyjne kanapki ze smakiem. Jak zatem urozmaicić drugie śniadanie do szkoły i przygotować proste, apetyczne dania?
Drugie śniadanie — dlaczego jest tak ważne?
Już po kilku godzinach po zjedzeniu pierwszego posiłku dziecko będzie znużone i rozkojarzone. Trudniej będzie mu uważać na lekcjach i znacznie mniej z nich zapamięta. Drugie śniadanie uzupełni zapas energii pociechy i poprawi koncentrację. Jednak nie może to być przypadkowa przekąska, która wpadnie uczniowi w ręce. Nadmiar cukru z czekolady przesadnie go pobudzi, a porcja tłuszczu z fast-foodów sprawi, że stanie się senny. Młody organizm w szkole potrzebuje lekkiego, sycącego i wartościowego jedzenia. Sklepowe batony, drożdżówki i chipsy warto zastąpić domowymi przekąskami, owocami, warzywami i orzechami. A zamiast słodkich i gazowanych napojów lepszym wyborem będzie butelka wody bez bąbelków.
Domowa tortilla
Tortilla, tak samo jak domowe bajgle, to forma popularnej kanapki. Taka przekąska jest lekka, szybka w przygotowaniu i można wypełnić ją dowolnym farszem.
Składniki:
- szklanka mąki wrocławskiej z dodatkiem mąki krupczatki PZZ Białystok
- łyżka oleju
- ¼ łyżeczki soli
- około ⅓ szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Wymieszaj mąkę z solą i olejem. Zacznij wyrabiać ciasto dłonią i stopniowo dolewaj wody, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką i odstaw na pół godziny. Po tym czasie podziel na 4 równe części (będą z tego 4 duże tortille) lub na więcej porcji, jeśli chcesz uzyskać mniejsze placki. Każdy kawałek rozwałkuj bardzo cienko i smaż na suchej patelni po około pół minuty na każdej ze stron. Dobrze wysmażona tortilla będzie miała brązowe plamy, ale nie powinna być przypalona. Podczas smażenia placki będą się kurczyć, więc ich średnica będzie nieco mniejsza niż tuż po rozwałkowaniu. (przepis z bloga Digotuje.pl). Placki tortilli możesz używać do przygotowania zdrowych „kanapek”.
Do pojemnika na drugie śniadanie spakuj dziecku tortillę wypełnioną sałatą, grillowanym kurczakiem lub indykiem, papryką, ogórkiem, pomidorem. Nadzienie polej keczupem lub innym ulubionym sosem. Możesz też przygotować farsz w stylu meksykańskim. Podduś na patelni i dopraw do smaku mielone mięso oraz warzywa z puszki: fasolę, kukurydzę i pomidory. Wypełnienie tortilli ułóż pionowo po lewej stronie rozłożonego placka. Następnie zagnij do środka dolny brzeg na około ⅓ wysokości i zroluj placek od lewej do prawej jak naleśnik. Aby tortilla nie rozwinęła się w pudełku śniadaniowym, zapakuj ją w folię aluminiową.
Owsiane gofry
Ta wersja popularnego deseru dostarcza spory zapas energii. Płatki owsiane uwalniają ją stopniowo, dzięki czemu dziecko łatwo przeczeka do następnego posiłku.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych PZZ Białystok
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Płatki owsiane zmiel bardzo dokładnie, aby uzyskać z nich proszek przypominający mąkę. Dodaj do nich resztę suchych składników i dobrze wymieszaj. Wlej jogurt, wbij jajko i bardzo dokładnie miksuj do połączenia. Przygotowane ciasto piecz w posmarowanej olejem gofrownicy. Po upieczeniu gofry możesz posypać cukrem pudrem lub posmarować łyżką dżemu bądź domowej konfitury.
Zdrowe ciastka owsiane
Chyba nie ma dziecka, które nie lubiłoby ciastek. Proponowany przez nas przepis zawiera miód i orzechy, które mogą być alergenami. Jeżeli Twoja latorośl musi unikać tych składników, zastąp je neutralnymi dla jej zdrowia dodatkami.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych PZZ Białystok
- 2 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
- pół szklanki cukru
- ⅓ szklanki ziaren słonecznika
- pół szklanki posiekanych dowolnych orzechów
- ⅔ kostki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mleka
- odrobina sody oczyszczonej
Wykonanie:
W misce wymieszaj suche składniki. Dodaj do nich mleko oraz rozpuszczone masło z miodem. Zagnieć ciasto, odrywaj małe kawałki i formuj z nich kulki. Każdą kulkę kładź na blasze z papierem do pieczenia i rozpłaszczaj dłonią na grubość ciasteczka. Włóż na 7-8 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po przestudzeniu ciastka przechowuj w puszce lub w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Chlebek bananowy
Ciasto z bananów często znika w mgnieniu oka. Chlebek jest bardzo słodki, więc możesz dodać do niego mniej cukru, niż podaliśmy w przepisie.
Składniki:
- 3-4 bardzo dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
- ⅓ kostki masła
- ¾ szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Banany włóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do nich roztopione masło, cukier i jajko, delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Masę wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę możesz też posmarować masłem i obsypać mąką lub kasza manną. Piecz chlebek przez około 50 minut w 175°C do suchego patyczka. Ciasto studź w blaszce i krój dopiero wtedy, gdy całkowicie wystygnie.
Brokułowe kotleciki z kaszy jaglanej
Ta wytrawna propozycja przemyci kaszę i brokuły do dziecięcego menu. Czosnek, natkę pietruszki i koperek możesz zastąpić innymi przyprawami, które lubi Twoje dziecko.
Składniki:
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 ugotowany brokuł podzielony na różyczki
- 2 łyżki mąki pszennej PZZ Białystok
- 2 jajka
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 1 ząbek czosnku
- po łyżce jogurtu naturalnego i oleju
- sól, pieprz ziołowy
Wykonanie:
Brokuł rozgnieć widelcem lub pozostaw podzielony na większe części. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw na chwilę. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przygotowaną masę nakładaj łyżką i formuj z niej płaskie, niewielkie kotleciki. Włóż je do piekarnika na około 20-25 minut i piecz do momentu, aż lekko się zezłocą. Dodatkiem do placków może być sos z jogurtu naturalnego i koperku.