Sięgając po słodycze ze sklepowej półki, warto sprawdzić, jakie składniki wymienione są na etykiecie. Niestety w wielu przypadkach do produkcji łakoci stosuje się szkodliwe syropy cukrowe, częściowo utwardzone oleje roślinne oraz konserwanty. Zdrowszą alternatywą dla gotowych słodyczy i wypieków są te przyrządzone w domu ze sprawdzonych składników. Naturalne produkty i świeże owoce sprawiają, że samodzielnie przygotowane słodkości mają o wiele wiekszą wartość odżywczą.
Letnie crumble, czyli truskawki pod słodką kruszonką
Ten deser z piekarnika można zapiec z dodatkiem truskawek lub innych owoców. Kruszonka będzie smakować doskonale także w połączeniu z płatkami migdałowymi lub owsianymi.
Składniki:
- 0,5 kg truskawek
- szklanka mąki pszennej PZZ Białystok
- 1 spora łyżka skrobi ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru lub ksylitolu
- 0,5 kostki zimnego masła
- szczypta soli
Wykonanie:
Umyte truskawki bez szypułek ułóż w natłuszczonej niewielkiej formie do zapiekania. Z posiekanego masła, mąk, cukru i szczypty soli przygotuj kruszonkę, rozcierając składniki, aż powstaną grudki. Kawałkami ciasta posyp truskawki i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut i podawaj po lekkim przestudzeniu.
Łatwa tarta truskawkowa
Ta lekka tarta z truskawkami uda się każdemu. Nie wymaga przygotowania kremu — jej farszem są wyłącznie owoce.
Składniki:
- 400 g truskawek bez szypułek
- 1 i ⅔ szklanki (około 300 g) mąki pszennej krupczatki PZZ Białystok
- ¾ kostki (około 170 g) miękkiego masła lub margaryny
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 żółtka
- cukier puder
Wykonanie:
Zmiksuj mąkę, proszek do pieczenia i masło. Dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sprawnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i schłodź przez godzinę w lodówce lub przez 30 minut w zamrażarce. W tym czasie umyj truskawki i przekrój je na ćwiartki. Przygotuj formę do tarty — natłuść ją i delikatnie obsyp mąką. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra, następnie nawiń na wałek i przenieś do formy. Nadmiar ciasta odetnij nożem lub dociskając je wałkiem do ostrych brzegów blaszki.
Na powierzchni surowej tarty ułóż papier do pieczenia i dokładnie przykryj warstwą suchego grochu lub fasoli. Zamiast tego możesz też równomiernie nakłuć ciasto widelcem. Tartę zabezpieczoną przed nadmiernym wyrastaniem włóż na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Następnie usuń papier z obciążeniem, rozłóż równo ¾ pokrojonych truskawek oraz pokruszone resztki ciasta. Piecz tartę jeszcze przez około 20 minut, aż zyska złotawy kolor. Po wyjęciu z piekarnika posyp ją cukrem pudrem i udekoruj resztą truskawek.
Budyń z kaszy jaglanej
Z tego przepisu przygotujesz budyń jaglany w wersji podstawowej. Dzięki mikroelementom, które zawiera kasza jaglana, oraz naturalnym dodatkom, których użyjesz, zyskasz smaczny i zdrowy deser.
Składniki:
- torebka kaszy jaglanej PZZ Białystok
- 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- cukier trzcinowy, ksylitol, syrop klonowy lub miód
- dowolny dodatek: świeże owoce, konfitury, czekolada
Wykonanie:
Kaszę jaglaną z torebki przesyp na sitko i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie wsyp ją do garnka i zalej 2 szklankami mleka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15-20 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie całe mleko. Po lekkim przestudzeniu dosłodź jagły do smaku i zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jaglany deser dobrze smakuje z kawałkami świeżych owoców, domowymi konfiturami lub posypany wiórkami czekolady. Budyń możesz zjeść tak, jak lubisz — na ciepło lub na zimno. Podczas chłodzenia w lodówce deser nieco zgęstnieje, więc do gotowania użyj nieco więcej mleka lub dodaj trochę wody.
Ciasto marchewkowe
Ciasto z marchewką to doskonały sposób na to, żeby urozmaicić menu małych niejadków. Do wypieku można dodać ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub startą na dużych oczkach małą cukinię ze skórką.
Składniki na ciasto:
- szklanka oleju roślinnego
- 1 i ¼ szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki
Składniki na polewę:
- małe opakowanie kremowego serka twarogowego o smaku naturalnym (około 125-135 g)
- 2 łyżeczki soku pomarańczowego
- 4 łyżki syropu klonowego (można go zastąpić cukrem pudrem)
Wykonanie:
W misce wymieszaj jajka, cukier trzcinowy i olej. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Składnik zmiksuj, aż połączą się w gładką masę. Następnie do ciasta dodaj marchewkę oraz orzechy i dobrze wymieszaj łyżką. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do pieca na około 45 minut. Przed upływem tego czasu sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli po wyjęciu szpikulec będzie tylko lekko wilgotny, wyłącz piekarnik i wystudź wypiek nie wyjmując go z blaszki. W tym czasie zmiksuj składniki polewy. Przestudzone ciasto posmaruj przygotowanym kremem i udekoruj połówkami orzechów włoskich.
Domowa granola z płatków owsianych
Płatki w wersji domowej granoli można zjeść z ulubionym mlekiem, maślanką czy jogurtem. Zawierają o wiele mniej cukru niż płatki śniadaniowe ze sklepu i gotowe granole z popularnych marketów. Możesz dowolnie komponować składniki swojej śniadaniowej mieszanki, by za każdym razem uzyskać inny smak.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych PZZ Białystok (pełnoziarnistych, zwykłych lub górskich)
- 2 szklanki mieszanki posiekanych orzechów, migdałów, ziaren słonecznika
- pół szklanki żurawiny lub rodzynek
- ¼ szklanki siemienia lnianego
- pół szklanki pokrojonych drobno suszonych moreli (niesiarkowanych)
- pół szklanki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- starte na tarce jabłko
- ⅓ szklanki miodu, syropu klonowego lub z agawy
- ⅓ szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Miód lub syrop słodzący połącz z wodą i cynamonem. Pozostałe składniki, oprócz suszonych owoców, umieść w dużej misce i wymieszaj. Dodaj rozcieńczony wodą miód lub syrop i ponownie wymieszaj. Dużą blachę przykryj papierem do pieczenia i rozsyp na niej cienką warstwę granoli. Włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz około 15 minut. Wyjmij blachę, dobrze przemieszaj granolę i piecz jeszcze około 10-15 minut, aż płatki uzyskają złoty kolor. Żurawinę, rodzynki i morele dodaj pod koniec pieczenia, żeby się nie przypaliły. Po przestudzeniu domową granolę z płatków owsianych przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.