Wielkanocne potrawy z kaszą – na słodko i słono

Kasza to nie tylko sprzymierzeniec naszego zdrowia i urody, ale też niedoceniany składnik wielu dań. Z jej dodatkiem możemy przyrządzić tradycyjne potrawy wielkanocne w nieco odmienionej wersji. Takie nietypowe połączenia z pewnością zadowolą nawet wybredne podniebienie. Przygotowaliśmy kilka słodkich i wytrawnych przepisów dla zwolenników kuchennych eksperymentów, jak i wielbicieli wielopokoleniowych receptur. 

Ciasto jaglane z bakaliami

Składniki:

  • 2 torebki kaszy jaglanej PZZ Białystok
  • 4 łyżki dowolnych płatków owsianych PZZ Białystok zmielonych na mąkę
  • 1 litr mleka (krowiego lub roślinnego)
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po garści ulubionych bakalii: posiekanych orzechów, migdałów; suszonych moreli, daktyli, żurawiny

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przesyp z woreczków do garnka, zalej ciepłym mlekiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie już prawie cały płyn, dodaj pokrojone bakalie, cynamon, wanilię, skórkę z cytryny i zmielone płatki owsiane. Dobrze wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej formy wysypanej bułką tartą lub otrębami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut.

Zawijaniec z indyka z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 2 torebki kaszy gryczanej PZZ Białystok
  • 1 kg piersi z indyka
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • różyczki brokuła
  • kilka marchewek pokrojonych w słupki
  • różnokolorowe kawałki papryki
  • ulubione zioła
  • sól, pieprz, czerwona papryka

Wykonanie:

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Mięso z indyka lekko rozbij, posyp solą, pieprzem i ziołami. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone pieczarki i duś do miękkości grzybów. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Na mięsie z indyka rozłóż farsz w odległości 1 cm od brzegów i ciasno zwiń. Możesz spiąć roladę wykałaczkami lub związać sznurkiem, żeby się nie rozwinęła. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż zawijaniec do naczynia żaroodpornego i posmaruj olejem. Obok mięsa ułóż kawałki brokuła, marchwi i papryki. Piecz około 40 minut pod przykryciem, a potem kolejne 15-20 minut bez pokrywki, aż mięso będzie gotowe. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso powstałym sosem, żeby się nie przesuszyło.

Warzywne muffiny

Składniki:

  • ¾ torebki kaszy jaglanej PZZ Białystok
  • pół czerwonej papryki
  • 30 dag cukinii
  • pół pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 dag startego żółtego sera o wyrazistym smaku
  • 3 jajka
  • filiżanka gęstej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • czerwona papryka
  • szczypta papryki chilli

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu i przestudź. Warzywa umyj i osusz. Pokrój je na dość drobną kostkę lub półplasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pora i dodaj czosnek. Zdejmij je z patelni, a następnie lekko podduś cukinię na odrobinie oleju. W misce wymieszaj wszystkie warzywa z kaszą, dopraw do smaku i pozostaw do ostygnięcia. W oddzielnym naczyniu rozkłóć jajka i zmieszaj je ze śmietaną. Dodaj starty żółty ser i połącz z warzywami i kaszą. Masę przełóż do foremek na muffinki i piecz 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

Domowy żurek z kaszą

Składniki:

  • pół litra zakwasu
  • włoszczyzna
  • torebka kaszy jęczmiennej PZZ Białystok
  • 1 cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1,5 litra wody
  • kilka białych kiełbasek
  • jajka ugotowane na twardo
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę pokrój na półplasterki i podsmaż na łyżce oleju. Kaszę, włoszczyznę, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i grzyby przełóż do garnka. Zalej 1,5 litra wody i gotuj około 20 minut. Na tłuszczu po cebuli podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę i wrzuć do garnka. Gotuj jeszcze kilka minut. Wlej zakwas, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i majeranek. Dopraw żurek do smaku. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo pokrojonymi na połówki lub ćwiartki.

Tradycyjny miodownik z kaszą manną

Składnik na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • 1 szklanka cukru
  • 50 dag miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody

Składniki masy:

  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

W garnku rozpuść masło, miód i cukier. Ostudź mieszaninę, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na 3 części. Każdą rozwałkuj na placek wielkości formy do tortów i upiecz około 15-20 minut w 180 stopniach. W garnku zagotuj mleko z cukrem. Dodaj masło i wsyp kaszę mannę. Dokładnie mieszaj masę trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Po upływie 3 minut zdejmij garnek z ognia i lekko przestudź jego zawartość. Nakładaj ciepłą masę na upieczone placki, a wierzch ciasta polej polewą czekoladową. Po stężeniu masy schłodź ciasto w lodówce.

wielkanocne potrawy z kaszą
%d bloggers like this: