Blog

Przekąski na imprezę sylwestrową - szybkie, smaczne i proste przepisy

data
Czytanie 3 min
Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Coraz częściej zdarza się, że wigilię Nowego Roku spędzamy na domówce, zwłaszcza jeśli mamy małe dzieci. Polecamy więc kilka łatwych przepisów na Sylwestra, które udadzą się każdemu. Te smaczne potrawy możesz przygotować i zjeść w domu lub zabrać ze sobą do znajomych. 

Szybkie przepisy na Sylwestra — co przygotować do jedzenia?

 

Podczas imprezy sylwestrowej najlepiej sprawdzą się dania, które można zjeść jednym kęsem. Dobrym pomysłem są np. koreczki, małe kanapki, faszerowane jajka czy pieczarki. W trakcie Sylwestra sprawdzą się też sałatki, których małą porcję można nałożyć na talerzyk oraz słodkości, po które łatwo sięgnąć i zjeść, trzymając w ręce. Jeżeli chcesz podać owoce, pokrój je na małe kawałki lub zaserwuj w całości np. łatwe do jedzenia bezpestkowe winogrona.

Jeżeli przygotowujesz sylwestrowe dania, zapomnij o tych, których jedzeniu trzeba poświęcić wiele uwagi. Niezbyt dobrym pomysłem są np. duże porcje mięsa obficie polane sosami czy ciastka z „uciekającym” podczas ich gryzienia kremem. Takie jedzenie może zabrudzić strój imprezowicza i zepsuć mu zabawę przez resztę wieczoru.

Co zatem przygotować na Sylwestra? Zerknij na naszą ściągę, w której proponujemy wytrawne przekąski oraz deser.

 

Sałatka ryżowa — wegetariańska

 

Tę smaczną i lekkostrawną sałatkę proponujemy w wersji bezmięsnej, podaną z lekką nutką mięty. Jeżeli nie jesteś zwolennikiem tego zioła lub dodawanego do dressingu czosnku, możesz pominąć te składniki i zmodyfikować przepis wedle swojego gustu.

 

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • pół szklanki groszku
  • 3 młode cebulki pokrojone w plasterki
  • 1 zielona i 1 czerwona papryka pokrojone w kostkę
  • 300 g kukurydzy konserwowej
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej mięty

 

Dressing:

  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru

 

Wykonanie:

Ryż ugotuj i wystudź; groszek gotuj we wrzątku przez 2 minuty, spłucz zimną wodą i odsącz.  W misce wymieszaj ryż, groszek, cebulkę, papryki, kukurydzę i miętę. Wymieszaj składniki dressingu, dopraw go do smaku i dodaj do reszty składników. Całość dobrze wymieszaj i przed podaniem włóż sałatkę na godzinę do lodówki.

Polecamy również przepis na inną smaczną sałatkę — z kaszy jęczmiennej i pieczonej papryki.

 

Faszerowane pieczarki zapiekane z serem

 

Faszerowane pieczarki bardzo szybko znikają z talerza podczas każdej imprezy. Warto więc przygotować ich odpowiednią ilość, aby dla nikogo nie zabrakło tych wyśmienitych w smaku grzybów.

 

Składniki:

  • 4 duże pieczarki
  • 30 g masła
  • 1 por pokrojony w plastry
  • 2-4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki chili
  • 2 pokrojone pomidory
  • 250 g mrożonej mieszanki warzywnej
  • pół szklanki ugotowanego ryżu
  • 40 g startego sera cheddar
  • 25 g startego parmezanu
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów nerkowca

 

Wykonanie:

Pieczarki umyj i osusz papierowym ręcznikiem, po czym odetnij i drobno posiekaj nóżki. W garnku roztop masło, wrzuć nóżki pieczarek oraz pora i smaż je do miękkości. Dodaj czosnek, kminek, kolendrę, chili i smaż ok. minuty. Dodaj pomidory i mrożone warzywa, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut. Następnie dodaj ryż i dopraw nadzienie do smaku.
Piekarnik nagrzej do 200°C. Przygotowanym farszem wypełnij kapelusze pieczarek i posyp dwoma rodzajami sera. Piecz 15 minut lub do chwili, gdy ser zacznie się topić. Pieczarki podawaj posypane orzechami nerkowca.

 

Muffiny czekoladowe (ok. 12 sztuk)

 

Ten lubiany przez dorosłych i dzieci deser możesz podać bez dodatków lub ozdobić np. kolorowymi posypkami. W tym celu po upieczeniu babeczek polej je lukrem przygotowanym np. ze  szklanki cukru pudru i 1 łyżki wody. Zanim polewa zastygnie, posyp ją wybranymi dekoracjami.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka kawałków ciemnej czekolady
  • 1 rozmącone jajko
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • ¾ szklanki mleka
  • 90 g roztopionego masła

 

Wykonanie:

Przesiej mąkę i wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, kakao, cukier i kawałki czekolady. Pośrodku zrób wgłębienie. W drugim naczyniu wymieszaj jajko, śmietanę, mleko i masło, a następnie wlej w przygotowane wgłębienie. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Papilotki uzupełnij ciastem do ok. ¾ wysokości. Muffiny piecz w piekarniku nagrzanym do 210°C przez ok. 12-15 min. Po upieczeniu wyjmij babeczki z formy i pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.

Obserwuj nas