Przez żołądek do serca czyli dania na romantyczną kolację

Stare powiedzenie mówi, że dobrą kuchnią można zdobyć miłość mężczyzny. Jednak smaczne, lekkie dania, przyrządzone z dodatkiem kuchennych afrodyzjaków mogą wywołać nie lada rewolucję również w sercu kobiety. Co zatem przygotować na walentynkowy wieczór lub inną romantyczną kolację?

Co ugotować na romantyczną kolację?

Na wieczór we dwoje warto przygotować dania, które będą lekkostrawne. Wśród propozycji szefów kuchni na tę okazję znajdziesz m.in. potrawy z kuchennymi afrodyzjakami. Te z pozoru zwykłe składniki podobno mogą bardzo pozytywnie wpłynąć na nastrój spotkania. Podczas gotowania spróbuj więc wykorzystać owoce morza, awokado, czekoladę, imbir, chili, czosnek, truskawki czy wanilię. Wybierając menu na kolację, najpierw upewnij się, czy Twój gość nie ma alergii na żaden użyty przez Ciebie składnik. 

Ruloniki z łososiem

Naleśnikowe zawijańce z łososiem doskonale sprawdzą się jako lekka przekąska. To szybkie i smaczne danie przygotuj z mąki pszennej wrocławskiej oraz plastrów łososia wędzonego na zimno. 

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 75 ml wody (5 łyżek)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g masła śmietankowego
  • 250-300 g łososia wędzonego na zimno
  • świeży lub suszony koperek

Wykonanie:

Mleko w temperaturze pokojowej zmieszaj z wodą. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie wbij całe jajka i ubij mikserem na ciasto o konsystencji śmietany. 50 g masła rozpuść i przestudź, a potem dodaj do ciasta naleśnikowego. Na pozostałym maśle usmaż na patelni cienkie placki.
Łososia pokrój na cienkie kawałki i każdy obtocz w posiekanym koperku. Przestudzone naleśniki posmaruj z jednej strony masłem, ułóż na nich kawałki łososia, a następnie zawiń w roladę. Powstałe rulony pokrój na porcje i podawaj ze śmietaną i zieleniną.

Sałatka ze smażonymi krewetkami 

Ta przystawka to doskonały pomysł dla wielbicieli lekkich przekąsek przygotowanych ze świeżych warzyw. Możesz użyć do niej dowolnego rodzaju krewetek.

Składniki:

  • 300 g krewetek
  • 2 średnie pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kromki chleba żytniego (bez skórki)
  • kilka liści sałaty
  • zielona pietruszka
  • koperek
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Krewetki ugotuj i obierz, pomidory pokrój na ćwiartki. Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na grzanki pokrojony w kostkę chleb. Na drugiej patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz owoce morza. Smaż krewetki aż do zarumienienia się. Na półmisku ułóż liście sałaty, ćwiartki pomidorów, krewetki i grzanki. Sałatkę przypraw do smaku solą i pieprzem, pokrop olejem ze smażenia krewetek i posyp posiekaną zieleniną. 

Duszone bakłażany z nutką orientu

Duszone bakłażany to propozycja na bezmięsne danie główne. Aby uzyskać ostrzejszy smak, w trakcie gotowania dodaj 2 papryczki chili. 

Składniki:

  • 500 g bakłażana
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub po rozmrożeniu)
  • 2 średnie cebule
  • 2 papryczki chili (opcjonalnie)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 2 listki laurowe
  • szklanka wiórków kokosowych
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki śmietanki
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Wiórki kokosowe zalej gorącym mlekiem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedź przez sitko i zmieszaj namoczone wiórki ze śmietanką. Umyte bakłażany pokrój na cienkie plastry, a fasolkę na małe kawałki. Papryczki chili oczyść z nasion, a następnie drobno je posiekaj z cebulą i czosnkiem i zmiksuj na gładką masę. Na rozgrzany olej wrzuć powstałą pastę, zamieszaj i smaż ok. 1 minuty. Teraz dodaj imbir, liście laurowe i smaż, mieszając przez ok. 2 minut. Następnie wlej śmietankę z wiórkami kokosowymi, wymieszaj i gotuj do wrzenia, po czym dodaj bakłażany i fasolkę. Dodaj cukier i sól i mieszając, gotuj potrawę na wolnym ogniu do chwili, aż warzywa będą miękkie. Podawaj danie z ugotowanym wcześniej ryżem.

Łosoś w sosie z awokado z ryżem

Tę potrawę przygotujesz nawet wtedy, gdy nie masz zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Oprócz tego, że jest przepyszna, zawiera mnóstwo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na organizm.

Składniki:

  • 400 g fileta z łososia
  • 1 awokado
  • pół cytryny (wcześniej umytej i przelanej wrzątkiem przed przekrojeniem)
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g ryżu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Łososia opłucz i osusz. Następnie posól, popieprz, skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na oleju z obu stron. Awokado obierz, przekrój na pół i usuń ze środka pestkę. Cytrynę ze skórką i miąższ z awokado zmiksuj w blenderze, dodaj śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Upieczoną rybę polej przygotowanym sosem i podaj z ugotowanym ryżem.

Naleśniki czekoladowe

Ach, któż może oprzeć się czekoladzie? Aby ta propozycja deseru zyskała bardziej wykwintny charakter, podaj ją z kieliszkiem schłodzonego szampana.

Składniki:

  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub rozpuszczonego kokosowego

Dodatki:

  • serek mascarpone
  • cukier puder
  • banany lub truskawki

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wymieszaj na gładką masę mikserem na wolnych obrotach lub trzepaczką. Ciasto odstaw na 15 minut, aby składniki dobrze się połączyły. Jeżeli zrobi się za gęste, dodaj do niego odrobinę wody i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i smaż cienkie naleśniki. Przestudzone naleśniki posmaruj serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i dodaj pokrojone ulubione owoce. Następnie każdy naleśnik złóż na 4 i posyp z wierzchu cukrem pudrem.

Kremowy deser ryżowy

Ryż w tej postaci ma niezwykle przyjemną konsystencję. Nieco inną wersję deseru przygotujesz z dodatkiem 2 łyżek rodzynek lub 2 łyżeczek startej skórki pomarańczy. A jeśli zależy Ci na uzyskaniu bardzo słodkiego smaku, po nałożeniu do miseczek polej ryż roztopioną czekoladą.

Składniki:

  • 100 g białego ryżu
  • 1 litr mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii

Wykonanie:

Ryż opłucz zimną wodą na sitku, aż spływająca woda przestanie być mętna, następnie dobrze go odsącz. W garnku podgrzej mleko, cukier i dodaj ziarenka z wnętrza rozkrojonej wzdłuż laski wanilii. Tuż przed zagotowaniem dodaj ryż i mieszając, gotuj do momentu, aż masa się zagotuje. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu do chwili, gdy ryż będzie miękki. 

 

Nawet jeśli perfekcyjnie przygotujesz wszystkie dania na romantyczną kolację, zadbaj też o dobre wino i odpowiedni klimat— nastrojową muzykę i ciepłe oświetlenie. Nie pozostawiaj też niczego na ostatnią chwilę — w pośpiechu rzeczy same lecą z rąk, a wino wylewa się na eleganckie ubranie.

przepisy na romantyczną kolację
%d bloggers like this: