Słodkości na piknik i dla niespodziewanych gości

Kiedy zaskoczą nas goście, mamy niewiele czasu, żeby zaserwować im pyszny poczęstunek. Na szczęście ze składników, które zwykle mamy w kuchni, możemy szybko wyczarować różne słodkości. Polecamy kilka przepisów na ciasta, muffiny i ciasteczka idealne na piknik, jak i na spotkanie ze znajomymi.

Proste ciasto waniliowo-jogurtowe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mały jogurt naturalny
  • ¾ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do miski wbij jajka, wlej jogurt, olej i delikatnie wymieszaj. Stopniowo wsypuj suche składniki i powoli mieszaj łyżką do dokładnego połączenia. Przygotuj tortownicę — posmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. Do tortownicy wlej ciasto i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-40 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

Ciasto z owocami i budyniem

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej PZZ Białystok
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • kostka masła
  • 2 jajka

Składniki na masę:

  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • smażone jabłka z cukrem, dżem lub powidła

Wykonanie:

Masło posiekaj nożem i przełóż do miski. Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i ziarenka wanilii. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i włóż na pół godziny do zamrażalnika. Do szklanki mleka wsyp oba budynie, dodaj mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszaj. Resztę mleka zagotuj, wlej budynie i gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Prostokątną formę (na przykład 25 x 40 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spód ułóż ¾ ciasta, następnie wlej cały budyń, a na nim warstwę dżemu lub jabłek. Z reszty ciasta zrób kruszonkę i przykryj nią masę. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz ciasto około 35 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, przestudź ciasto i krój dopiero wtedy, gdy całkowicie wystygnie.

Szarlotka sypana

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej PZZ Białystok
  • 1 szklanka kaszy manny PZZ Białystok
  • ½ lub ¾ szklanki cukru — zależnie od tego, jak bardzo słodkie ciasto lubimy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag masła
  • 1 kilogram jabłek
  • cynamon
  • cukier puder

Wykonanie:

Masło schłodź w zamrażarce. Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Podziel jabłka na 2 części. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kaszę mannę. Suche składniki podziel na 3 części. Formę do ciasta posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dno równomiernie wysyp jedną część suchych składników. Wyłóż na nie połowę jabłek i posyp je cynamonem. Na jabłkach wyłóż drugą część suchych składników, a następnie resztę jabłek. Posyp je cynamonem i przykryj ostatnią częścią składników ciasta. Zimne masło zetrzyj na wiórki i wyłóż na końcową warstwę. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ciasto przez około godzinę, aż delikatnie się zarumieni. Szarlotkę posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło lub na zimno.

Tarta z czekoladowym nadzieniem

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej PZZ Białystok
  • pół kostki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • pół torebki cukru waniliowego

Składniki masy:

  • 250 g serka mascarpone
  • mały kubek śmietany kremówki
  • pół tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g malin
  • 200 g borówek

Wykonanie:

W misce połącz składniki na ciasto i dokładnie zagnieć. Uformuj kulę, owiń w folię i włóż na 15 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko posypanym mąką blacie. Przełóż je do formy na tartę, dociśnij wałkiem do brzegów blaszki, żeby odciąć nadmiar ciasta. Spód ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. ziarnami grochu lub fasoli. Zapiecz w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Następnie zdejmij obciążenie i włóż jeszcze na kolejne 5-10 minut. Wyjmij z piekarnika i odłóż do przestygnięcia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i posmaruj nią schłodzone ciasto. Mikserem ubij śmietanę, stopniowo dodawaj cukier puder i ser mascarpone. Krem schłodź przez kwadrans w lodówce i wyłóż równomiernie na spód tarty. Wierzch posyp umytymi i osuszonymi owocami.

Muffinki z niespodzianką

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 miękkie banany
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 filiżanka masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Banany włóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Foremki do babeczek wypełnij masą do ⅔ wysokości. W środek każdej muffinki wciśnij kostkę czekolady tak, żeby dobrze zakryło ją ciasto. Piecz babeczki 25 minut do suchego patyczka.

Kruche ciasteczka z dżemem

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej PZZ Białystok
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ⅓ kostki ciepłego masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 jajka
  • ulubiony dżem i cukier puder (do dekoracji)

Wykonanie:

Składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć gładką masę. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj cienki placek. Wytnij ciasteczka i przełóż je na blachę z papierem do pieczenia. Na wierzchu każdego z nich ułóż pół łyżeczki dżemu. Ciasteczka piecz do lekkiego zezłocenia przez 10-15 minut w 180 stopniach. Gdy wystygną, posyp je cukrem pudrem.

Słodkości na piknik i dla niespodziewanych gości
%d bloggers like this: