Blog

Słodkie drugie śniadanie - czyli domowe ciasteczka do szkoły i pracy

data
Czytanie 3 min
Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Krótka przerwa w szkole lub podczas pracy to idealny czas na to, żeby przegryźć coś słodkiego. Smacznym zastrzykiem energii mogą być domowe ciasteczka przygotowane ze składników dobrej jakości. W przeciwieństwie do sklepowych słodkości te przygotowane w domu mają znany, pewny skład i nie zawierają konserwantów. Możemy też być pewni, że nie znajdą się w nich substancje, które wywołają niebezpieczną reakcję alergiczną. Polecamy kilka przepisów na wypieki, które polubią mali i duzi domownicy. Ci, którzy wolą wytrawne przekąski, mogą sprawdzić receptury na wytrawne drugie śniadanie do szkoły.

Ciasteczka czekoladowe

 

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • 2 szklanki płatków owsianych PZZ Białystok
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki kakao
  • ¾ kostki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • tabliczka posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej, według uznania

 

Wykonanie:

W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę, sól i kakao. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj jajka, roztopione masło i suche składniki, dobrze wymieszaj. Wsyp czekoladę i płatki owsiane, delikatnie zagnieć masę ręką. Formuj z niej małe kulki i układaj na blasze z papierem do pieczenia. Delikatnie rozpłaszcz ręką każde ciastko. Włóż blachę do piekarnika i piecz około 15 minut w 180 stopniach.

 

Ciasteczka błyskawiczne

 

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych PZZ Białystok
  • 2 dojrzałe banany
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka sody

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Odstaw na 10 minut do spęcznienia. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, nabieraj porcje łyżką i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Następnie odwróć ciastka i piecz do zezłocenia jeszcze kilka minut.

 

Marchewkowe babeczki

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej PZZ Białystok
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3 marchewki starte na drobnych oczkach tarki
  • 2 garście orzechów włoskich
  • łyżeczka cynamonu

 

Wykonanie:

W misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i cynamon. Masło rozpuść i przestudź, wbij jajka, dolej mleko i wymieszaj. Połącz zawartość obu naczyń, dodaj marchewkę, posiekane orzechy i krótko wymieszaj. Ciastem uzupełnij foremki do babeczek do wysokości ⅔. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu możesz ozdobić babeczki lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru. Na wierzch każdej muffinki ułóż kawałki orzechów włoskich.

 

Ciasteczka kokosowe

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej PZZ Białystok
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki mleka
  • około 300 g wiórków kokosowych (3 małe opakowania)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz wiórków wymieszaj mikserem lub w blenderze. Następnie połącz wiórki z resztą masy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nakładaj łyżką i piecz ciasteczka około 10 minut w 180 stopniach. Przed podaniem dobrze przestudź.

 

Domowe pieguski

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki PZZ Białystok
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ⅔ kostki masła
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 200 g mieszanki rozdrobnionych orzechów
  • ⅔ tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

Masło rozpuść i przestudź. Jajka z cukrem zmiksuj na białą, puszystą masę. Dodaj do niej masło, mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Dobrze wymieszaj. Na końcu połącz z czekoladą i orzechami. Ciasteczka nakładaj łyżką na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Muffinki z gruszkami

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże gruszki
  • do owoców: 1 łyżeczka cynamonu i 2 łyżeczki cukru

 

Wykonanie:

W osobnych naczyniach połącz składniki suche i mokre. Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kawałeczki posyp cynamonem z cukrem. Suche składniki dodaj do mokrych, wrzuć gruszki i delikatnie wymieszaj tylko do połączenia. Nakładaj ciasto łyżką do ⅔ wysokości papilotek. Piecz około 25-30 minut w 180 stopniach, po wyjęciu ostudź na kratce.

Obserwuj nas