Sałatka z kaszy jęczmiennej i pieczonej papryki

Sałatka z kaszy jęczmiennej to oryginalny pomysł na lekki obiad, kolację lub „śniadanie do pudełka” w pracy i w szkole. Dodatek boczku w przepisie jest opcjonalny – sałatka doskonale smakuje także w wersji wegetariańskiej.

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kaparów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • przyprawa do sałatek naturalna
  • ew. 120 g podsmażonego boczku pokrojonego w kostkę

WYKONANIE:

Papryki myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na folii aluminiowej skórką do góry. Wkładamy do piekarnika na opcję grill i zapiekamy do czasu, aż skórka zczernieje. Pod koniec pieczenia papryki, układamy obok niej pomidorki koktajlowe i razem zapiekamy. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, kilkoma kroplami soku z cytryny i naturalną przyprawą do sałatek. Z przestudzonych papryk ściągamy skórkę, kroimy w paseczki i mieszamy z kaszą. Następnie dodajemy listki świeżej bazylii i opłukane z zalewy kapary. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek boczku, również mieszamy go z sałatką. Sałatkę przekładamy na półmisek, układamy na niej pieczone pomidorki koktajlowe i polewamy łyżką oliwy oraz doprawiamy odrobiną przyprawy do sałatek.

Sałatka z kaszy jęczmiennej - przepis
%d bloggers like this: