Blog

Przepisy na dobrą zabawę z dzieckiem

data
Czytanie 4 min
Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Zimą trudniej znaleźć ciekawe zajęcie dla dzieci, kiedy warunki pogodowe nie sprzyjają spacerom. Na szczęście dobrą zabawę z pociechą możemy zorganizować także w kuchni. W ten sposób miło spędzimy czas, a przy okazji wyczarujemy smaczne wypieki dla wszystkich domowników.

Pieczenie z dzieckiem – jak je zorganizować?

 

Żeby zespołowe pieczenie przyniosło dużo frajdy, przyda się nam dużo luzu. Kuchnia po wspólnym pichceniu z latoroślą może wyglądać jak po przejściu tajfunu. Uzbrójmy się więc w stalowe nerwy i przygotujmy do pracy. Wybierzmy prosty przepis i omówmy z dzieckiem wszystkie etapy przygotowań. Ustalmy też, jakie czynności będą należały wyłącznie do niego, a co wykonamy sami. Małe rączki nie są tak sprawne jak u dorosłych i często coś się rozsypie albo wyleje. Prawdopodobnie tym razem wypiek nie wyjdzie nam idealnie, ale za to będzie przygotowany w miłej atmosferze. Zdradzamy dziś kilka receptur, które sprawdzą się również przy aktywnym udziale malucha, a efekt końcowy będzie smakować wyśmienicie.

 

Bananowe muffiny (10 sztuk)

 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej PZZ Białystok
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki mleka
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 dojrzałe banany

 

Wykonanie:

Mąkę przesiej do miski i dodaj proszek do pieczenia. Wlej olej, mleko i wsyp cukier trzcinowy. Dodaj rozgniecione widelcem banany i delikatnie zmieszaj łyżką do połączenia składników. Przygotuj 10 papilotek i wypełnij każdą ciastem do około ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz około 20-25 minut.

 

Szybkie biszkopty

 

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę ze szczyptą soli. Miksując, dodawaj cukry, proszek do pieczenia i żółtka. Na końcu zmieszaj składniki z mąką, by uzyskać jednolitą masę. Na blasze ułóż papier do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Nakładaj ciasto łyżką w sporych odstępach i piecz około 15-20 minut do lekkiego zezłocenia.

 

Łatwa zebra

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej PZZ Białystok
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki wody
  • 4 jajka

 

Wykonanie:

Jajka rozbij do miski i zmiksuj z cukrem. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia, olej oraz wodę i mieszaj do połączenia składników. Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki pszennej. Obie porcje dobrze wymieszaj. Przygotuj tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub kaszą manną. Nakładaj na przemian po 2 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na środek tortownicy, aby utworzyły się pasy przypominające wzór zebry. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 60 minut. Sprawdź suchym patyczkiem, czy jest gotowe i podawaj samodzielnie lub z polewą czekoladową.

 

Czekoladowe ciastka z płatków owsianych

 

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych PZZ Białystok
  • pół kostki masła
  • 8 łyżek mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 spore łyżki kakao

 

Wykonanie:

W małym garnku podgrzej masło, mleko, cukier i kakao. Gdy składniki się połączą, zdejmij naczynie z ognia. Wsyp płatki owsiane i dobrze wymieszaj, aby dokładnie pokryły się czekoladową masą. Na arkusz papieru do pieczenia nakładaj łyżką porcje ciastek i czekaj do ich zastygnięcia.

 

Smakowite pierniki

 

Składniki:

  • 2 i ⅓ szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • ¾ szklanki mąki chlebowej PZZ Białystok
  • 2 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • pół kostki masła
  • ⅓ szklanki miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masło rozpuść i przestudź. Wszystkie składniki włóż do miski i zagnieć, żeby otrzymać gładką masę. Ciasto może się kleić, ale nie rozrywać. Gdy rwie się na kawałki, dosyp nieco mąki i ponownie wyrób. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj placek grubości 5 mm i wykrawaj foremkami wybrane kształty. Ułóż ciasteczka na papierze do pieczenia i piecz około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu przestudź na kratce i udekoruj lukrem lub posypkami.

 

Masy plastyczne do zabawy

 

Składniki dostępne w kuchni możemy wykorzystać także do zabawy. Z tego, co mamy pod ręką, przygotujemy różnego rodzaju masy plastyczne do robienia babek, formowania niejadalnych ciasteczek czy pieczenia trwałych figurek. Podczas gdy sklepowe masy to dość duży wydatek, ich domowe odpowiedniki przygotujemy naprawdę za grosze. Z mąki przyrządzimy masę solną, domowy piasek i ciastolinę. Kasza lub ryż mogą natomiast posłużyć jako baza do domowego „konfetti”.

 

Masa solna

 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej PZZ Białystok
  • szklanka soli
  • 0,5 szklanki wody w temperaturze pokojowej

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w misce i dobrze zagnieć ciasto. Popuść wodze fantazji i formuj z masy dowolne kształty. Gotowe figurki możesz utrwalić, piekąc je w niskiej temperaturze. Gdy już będą twarde, pozostaw je bez ozdób lub pomaluj farbami.

 

Mokry piasek

 

Składniki:

  • 8 szklanek mąki PZZ Białystok
  • 2 szklanki oleju
  • barwnik spożywczy

 

Wykonanie:

Zmieszaj składniki ze sobą, aby powstała mieszanina o wilgotności piasku. Jeżeli będzie za suchy lub za mokry, dodaj nieco oleju lub jeszcze trochę mąki. Z takiego piasku możesz lepić babki i budować zamki. Po zakończonej zabawie przechowuj go w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Domowa ciastolina

 

 Składniki:

  • 4 szklanki mąki PZZ Białystok
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki soli
  • łyżka kwasku cytrynowego

 

Wykonanie:

Składniki zmieszaj i przełóż do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu i stale mieszaj. Gdy masa zacznie odchodzić od brzegów, wyłącz ogień i pozostaw ciastolinę do ostygnięcia. Gdy będzie mieć letnią temperaturę, podziel masę na części i do każdej z nich dodaj inny barwnik spożywczy.

 

Kolorowe „konfetti”

 

Składniki:

  • dowolna ilość suchego ryżu lub jasnej kaszy na przykład jaglanej PZZ Białystok
  • łyżeczka octu
  • barwnik spożywczy

 

Wykonanie:

Kaszę lub ryż wsyp do słoika. Dodaj ocet i barwnik spożywczy. Zakręć słoik i potrząsaj tak długo, aż ziarna zabarwią się całkowicie. Następnie odkręć pokrywkę i pozostaw „konfetti” do wyschnięcia.

 

Jak się okazuje, kuchnia to strefa nie tylko dla dorosłych. Mogą się w niej zadomowić także mali kucharze i artyści. Po pełnej wrażeń przygodzie z artykułami spożywczymi z pewnością zostanie nam sporo do ogarnięcia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby do sprzątania kuchni zaangażować brzdąca i nudny obowiązek zmienić w dalszą zabawę.

Obserwuj nas