Przepis na chińskie pierożki Dim Sum

Składniki:
Ciasto:

– 1,5 szklanki mąki pszennej
– pół szklanki ciepłej wody
– 1 łyżka oleju

Nadzienie:
– 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
– pół cebuli,
– pół szklanki posiekanej kapusty pekińskiej,
– pół łyżki skrobi ziemniaczanej,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 łyżeczka posiekanego korzenia imbiru,
– pół łyżki sosu sojowego,
– pół łyżki octu ryżowego,
– pół łyżki oleju sezamowego,
– pół łyżeczki cukry,
– pieprz i sól do smaku,

Wykonanie:
1. Posiekaj bardzo drobno cebulę i ząbek czosnku. Przełóż wszystkie składniki na nadzienie do miski i bardzo dokładnie wyrób ręką (do uzyskania jednolitej konsystencji) i odstaw.

2. Przygotowanie ciasta rozpocznij od wsypania mąki do misku lub na stolnicę, dodaj wodę oraz olej. Ciasto wyrabiaj do momentu aż będzie ono miało elastyczną formę bez gródek. Uformuj kulę i zawiń ją szczelnie w folię, a następnie odstaw ciasto na przynjamniej 20 minut, aby odpoczęło.

3. Przechodzimy do najtrudniejszej części- lepienia. Uformuj ciasto w podłużny kształt i pokrój na mniej więcej 25 części. Każdy element dokładnie rozwałkuj- stsraj się aby miałe one kształt koła. Na sam środek placuszka ułóż łyżeczkę nadzienia i sklejaj zwilżonymi wodą palcami. Pamiętaj, że Dim Sum powinny być lepione w kształt sakiewki (zainspiruj się zdjęciami poniżej!).

4. Garnek do gotowania na parze lub bambusowy parowar wyłóż pergaminem i ułóż na nim pierożki (pamiętaj, że nie mogą się dotykać!). Dim Sum będą gotowe już po 10 minutach- podawaj je od razu po ugotowaniu np. z sosem sojowym.

Smacznego!

%d bloggers like this: