Blog

Przekąski kibica czyli mundialowe menu z biało-czerwonym akcentem

data
Czytanie 4 min
Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Rozpoczął się czas mundialowej gorączki i rodzinnego kibicowania przed telewizorem. Trudno jednak oglądać sportowe zmagania, kiedy burczy w brzuchu, a nie ma czasu na przygotowanie i zjedzenie obiadu. Głód prawdziwego fana futbolu mogą zaspokoić przekąski, które posmakują dorosłym i dzieciom. Przysmaki dla kibiców można przygotować w wersji biało-czerwonej lub podawać z dodatkami w odcieniu naszych barw narodowych.

Mundialowe minipizze

 

Składniki na 6 sztuk o średnicy około 10 cm:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka mąki kukurydzianej

 

Dodatki:

  • passata lub przecier pomidorowy
  • ulubione zioła suszone
  • kilka ząbków czosnku
  • starty żółty ser lub mozzarella
  • inne ulubione dodatki

 

Wykonanie:

W miseczce wymieszaj drożdże z wodą, solą i cukrem. Przykryj zaczyn folią i odstaw na kilka minut do momentu, aż pojawi się piana. Do większej miski wsyp przesianą mąkę i zrób w niej pośrodku wgłębienie. Do dołka wlej drożdżową mieszaninę i wszystko dokładnie wymieszaj. Na posypanym mąką blacie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, podziel je na 6 równych części i rozwałkuj na cienkie placki. Piekarnik nastaw na 210°C i przygotuj sos do pizzy. Zmieszaj ⅓ szklanki passaty pomidorowej z ulubionymi ziołami (oregano, tymianek, bazylia) i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Delikatnie dosłodź do smaku, dopraw solą i pieprzem.

 

Dokładnie posmaruj sosem pizzerinki, zostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Żeby uzyskać biało-czerwone pizze, możesz przygotować je z dodatkiem mozzarelli, cebuli, białek jaj, białych szparagów, czerwonej papryki i świeżych lub suszonych pomidorów. Ułóż na sosie wybrane składniki, a na samym końcu pokrojoną na kawałki mozzarellę lub starty żółty ser. Przygotowane pizze włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Jeżeli po tym czasie ciasto będzie niedopieczone, poczekaj jeszcze kilka minut. Gotowe pizze powinny mieć złoto-brązowe brzegi i lekko zrumieniony spód. Po wyjęciu placków z piekarnika połóż pizze na kratce, żeby ciasto odparowało.

 

Biało-czerwone muffinki na słono

 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej PZZ Białystok
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 200 g sera feta
  • sól, pieprz, słodka papryka, ulubione zioła

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 170°C. Paprykę umyj i osusz, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez około 30-40 minut. Sparzony i obrany pomidor pokrój w kostkę, tak samo ser feta. Masło rozpuść i ostudź. Upieczoną paprykę włóż na chwilę do osolonej wody, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Mąkę przesiej i zmieszaj w misce z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. W osobnym naczyniu wymieszaj jajka, mleko i roztopione masło. Połącz mokre składniki z suchymi, dodaj fetę i warzywa. Ostrożnie wymieszaj je tylko do połączenia składników. Ciasto nakładaj do foremek na muffiny i piecz około 20-25 w piekarniku nagrzanym do 180°C. (źródło przepisu: „Słodkie niebo”).

 

Paluchy z suszonymi pomidorami

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej PZZ Białystok
  • 20 g drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 8 suszonych pomidorów
  • ulubione zioła np. oregano i bazylia

 

Wykonanie:

W misce przygotuj zaczyn z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 5 łyżek ciepłej wody. Zmieszaj je drewnianą łyżką i odstaw miskę na 10 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu zaczynu dodaj do niego przesianą mąkę oraz pozostałe składniki (oprócz pomidorów) i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do masy i delikatnie wyrób ciasto. Odrywaj ręką po kawałku ciasta i na posypanej mąką stolnicy formuj z niego długie paluchy. Następnie ułóż je na obsypanej mąką blasze i pozostaw na kwadrans. Kiedy wyrosną, włóż je do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz około 15 minut, aż zyskają złoty kolor. Paluchy podawaj ciepłe z masłem lub z sosem czosnkowym. (źródło przepisu: „Gzik i pyry”).

 

Szybka rolada z dżemem i bitą śmietaną

 

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej tortowej PZZ Białystok
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru pudru + 2 łyżki do obtoczenia ciasta
  • pół szklanki dżemu truskawkowego
  • pół szklanki bitej śmietany

 

Wykonanie:

Jajka utrzyj mikserem, aż otrzymasz jasną i gęstą pianę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj cukier i miksuj do całkowitego rozpuszczenia. Wsyp mąkę i szybko wymieszaj składniki. Foremkę o wymiarach 30×25 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia z zapasem, który będzie wystawał poza blachę. Ciasto przełóż do formy i rozprowadź je równomiernie, wygładzając powierzchnię. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 210°C i piecz około 12 minut, aż rolada uzyska złoty kolor. Na suchą i czystą ściereczkę ułóż papier do pieczenie i posyp go 2 łyżkami cukru pudru. Połóż na nim upieczone ciasto, odczekaj 1 minutę i zwiń w roladę za pomocą ściereczki. Po ostygnięciu rozwiń ciasto i usuń papier. Posmaruj roladę dżemem i bitą śmietaną, zwiń ponownie i pokrój w grube plastry.

 

Ciasteczka – piłkarzyki

ciastka piłkarzykiSkładniki:

  • ¾ kostki masła (miękkiego, nie prosto z lodówki)
  • szklanka cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • 1 jajko i 1 żółtko

 

Wykonanie:

W misce zmiksuj masło z cukrem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie ciasto. Masę włóż do woreczka lub owiń folią aluminiową i schłodź przez pół godziny w lodówce lub zamrażarce. Po tym czasie wyjmij część ciasta i rozwałkuj je na silikonowej macie lub papierze do pieczenia na grubość około 5 mm. Wzory piłkarzy najłatwiej będzie uzyskać, używając foremki do ciastek w kształcie ludzików (pierników). Wytnij ludziki i zbierz nadmiar ciasta. Ludzikom postaraj się nadać “pozy” w ruchu tak, aby przypominały piłkarzy kopiących piłkę. Oderwij kawałek z pozostałego ciasta, uformuj maleńkie kuleczki i rozpłaszcz je palcem. Do każdego piłkarza dokładnie dolep „piłkę” tak, aby nie odłączyła się po upieczeniu. Ciasteczka połóż na blachę z papierem do pieczenia, wsuń do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 10 minut. Po wyjęciu ostudź wypieki na kratce, udekoruj czerwonym barwnikiem spożywczym i posyp cukrem pudrem.

Obserwuj nas