Blog

Proste i smaczne przekąski na majówkę, grilla i piknik

data
Czytanie 3 min
Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Przekąski na majówkę, grilla i piknik powinny być łatwe do podziału na porcje. Dziś polecamy przepisy na potrawy, które dobrze smakują w połączeniu z mięsem i warzywami z grilla, a także samodzielnie. Na deser proponujemy muffiny z owocami i szybkie ciasteczka wegańskie, które przypadną do gustu każdemu miłośnikowi zdrowych słodkości.

Sałatka z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

 

Sałatkę z kaszy jaglanej można jeść jako samodzielny posiłek. Będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa prosto z grilla, na przykład filetu z kurczaka.

 

Składniki:

  • 1,5 torebki ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej PZZ Białystok
  • 8-10 suszonych pomidorów w oliwie
  • mała cebula
  • natka pietruszki (do smaku)
  • kilka czarnych oliwek (opcjonalnie)
  • ziarna słonecznika (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Pomidory pokrój na paseczki, a oliwki na cienkie plasterki. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki połącz z kaszą jaglaną, dodaj 5 łyżek oliwy z pomidorów, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do sałatki możesz też dodać ziarna słonecznika wcześniej podprażone na suchej patelni.

 

Bajgle z makiem — alternatywa dla kanapek

 

Zamiast tradycyjnych kanapek na imprezy na świeżym powietrzu polecamy domowe bajgle z makiem. Ta alternatywa dla sklepowego pieczywa smakuje wyśmienicie i z pewnością zrobi wrażenie na biesiadnikach.

 

Składniki:

  • 0,5 kg mąki wrocławskiej lub luksusowej PZZ Białystok
  • opakowanie suchych drożdży
  • 1 i ¼ szklanki ciepłej wody
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • oliwa
  • ok. 50 g maku

 

Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier, sól i połącz składniki. W środku uformuj dołek, wlej do niego letnią wodę i całość wymieszaj. Ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i zagniataj, aż będzie gładkie. Przykryj je ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wyjmij je na obsypaną mąką stolnicę, zagnieć przez chwilę i podziel na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj kulę i zrób palcem dziurę na wylot, wcześniej oprószając go mąką. Pozostaw bajgle do wyrośnięcia na 20 minut.

 

Na dużej patelni zagotuj wodę, włóż kilka bajgli i gotuj przez 2 minuty. W tym czasie obróć raz każdego bajgla, żeby urósł równomiernie. Następnie wyłów bajgle cedzakiem i obtocz w maku umieszczonym w małej miseczce. Piecz bajgle na złotobrązowy kolor przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Po wyjęciu ostudź na kratce, przekrój i podawaj z ulubionymi dodatkami np. mięsem z grilla i świeżymi lub grillowanymi warzywami. (źródło: „Kuchnia dla faceta”)

 

Omlet ziołowy zamiast tortilli

 

Nasz omlet ziołowy możesz zjeść jak wrap. Wypełnij go ulubionymi dodatkami, zawiń w folię aluminiową i zabierz na piknik lub grilla.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej PZZ Białystok (tortowej, wrocławskiej lub poznańskiej)
  • po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • kilka łyżek drobno startego sera (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Jaja rozbij i rozkłóć. Dodaj mąkę wymieszaną z mlekiem i połącz składniki. Wrzuć zieleninę, dopraw solą i pieprzem, całość wymieszaj. Na dużym ogniu postaw niewielką patelnię. Rozgrzej na niej masło, aż powstanie piana. Zmniejsz ogień, wlej połowę masy jajecznej i wymieszaj widelcem. Smaż tylko z jednej strony, aż spód placka będzie złotobrązowy, a wnętrze ścięte. Przechylaj patelnię tak, aby surowe jajko spływało pod spód. Pod koniec smażenia możesz posypać omlet serem. Gotowy placek złóż łopatką na pół i zdejmij na talerz.  W ten sam sposób usmaż drugi omlet. Jako wypełnienie jajecznego placka polecamy świeże lub grillowane warzywa i upieczone na ruszcie mięso.

 

Szybkie wegańskie ciasteczka owsiane

 

Szybkie ciasteczka owsiane przygotujesz już z 3 produktów. Jeżeli lubisz bogatsze smaki, do przepisu dodaj swoje ulubione składniki. Możesz też przygotować ciasteczka jęczmienne z suszonymi owocami i orzechami.

 

Składniki:

  • 2 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych PZZ Białystok
  • 2 banany
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • ewentualnie łyżka wiórków kokosowych

 

Wykonanie:

Obrane banany przełóż do miski i zblenduj. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj (proporcje dodatków możesz ustalić według uznania). Z masy uformuj ciasteczka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w temperaturze 200°C, raz obracając ciastka na drugą stronę po 15 minutach pieczenia.

 

Muffinki z borówkami

 

Owoce z przepisu możesz zastąpić innymi, które przypadną ci do gustu. Babeczki podawaj z lukrem lub bez dodatków.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok (tortowej, wrocławskiej lub poznańskiej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • niecała szklanka umytych i osuszonych borówek

 

Wykonanie:

Najpierw połącz suche składniki, a następnie dodaj mokre i dokładnie wymieszaj. Do masy wsyp borówki i delikatnie połącz je z ciastem przy użyciu łyżki. Masę nakładaj do foremek na muffinki, napełniając je do ⅔ wysokości. Babeczki piecz około 25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po wyjęciu ostudź je na kratce.

Obserwuj nas