Płatki jęczmienne z jabłkowym musem

Przepis na płatki jęczmienne z musem jabłkowym przypadnie do gustu każdej mamie, która rozszerza dietę swojego maluszka. Ten zdrowy deser można przygotować dla dzieci, które już dobrze radzą sobie z gryzieniem, lub rozdrobnić na łatwą do przełknięcia papkę. Do wyboru wersja mleczna lub bezmleczna.

SKŁADNIKI:

  • 5 łyżek błyskawicznych płatków jęczmiennych
  • 160 ml wody lub mleka
  • jabłko

WYKONANIE:

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałki i dusić 3 minuty z 2 łyżkami wody. Zmiksować, przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem – w zależności od preferencji dziecka.

Płatki zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu mieszając przez 3 minuty. (Dla maluszków, które nie radzą sobie jeszcze z gryzieniem płatki można zmielić w młynku do kawy przed gotowaniem lub zmiksować po ugotowaniu). Przełożyć do miseczki, dodać mus jabłkowy i lekko przestudzić.

Jabłka (i innych kwaskowych owoców) nie należy dodawać do gotującego mleka gdyż spowodują jego ścięcie. Należy je dodać po ugotowaniu.

Przepis na płatki jęczmienne z musem jabłkowym
%d bloggers like this: