Płatki jęczmienne z jabłkowym musem

SKŁADNIKI:

5 łyżek błyskawicznych płatków jęczmiennych
160 ml wody lub mleka
jabłko

WYKONANIE:

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałki i dusić 3 minuty z 2 łyżkami wody. Zmiksować, przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem – w zależności od preferencji dziecka.

Płatki zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu mieszając przez  3 minuty. (Dla maluszków, które nie radzą sobie jeszcze z gryzieniem płatki można zmielić w młynku do kawy przed gotowaniem lub zmiksować po ugotowaniu). Przełożyć do miseczki, dodać mus jabłkowy i lekko przestudzić.

Jabłka (i innych kwaskowych owoców) nie należy dodawać do gotującego mleka gdyż spowodują jego ścięcie. Należy je dodać po ugotowaniu.