Blog

Owoce - letnie bomby witaminowe

data
Czytanie 5 min
Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Latem najczęściej mamy ochotę na owoce, które wtedy są dojrzałe, soczyste i smakują najlepiej na świecie. I bardzo dobrze. Owoce zawierają dużo wody, witamin i składników odżywczych – wyśmienicie uzupełniają różne związki w naszym organizmie. Ciepłe miesiące to czas na czereśnie, truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny i agrest. Możemy jeść je prosto z krzaczka lub drzewa, ale też z każdego z nich przyrządzić coś pysznego.

Czereśnie

 

Te słodkie owoce, oprócz smaku dzieciństwa, kryją w sobie wiele dobroci. Są bogate w witaminy z grupy B, a zwłaszcza B5, oraz A i C. Zawierają dużo potasu, wapnia, żelaza i jodu, przez co wspomagają działanie wielu układów, w tym przemianę materii, pracę tarczycy i nerek. Ich jedzenie wpływa pozytywnie na serce i stawy. Spożywanie czereśni działa też przeciwnowotworowo, odmładzająco i odtruwająco. 100 gramów tych owoców to jedynie 60 kalorii.

 

Owsianka z czereśniami

 

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych PZZ Białystok
  • garść czereśni
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

Płatki owsiane ułóż w miseczce i zalej wrzątkiem do przykrycia. Odstaw na kwadrans, żeby zdążyły napęcznieć. Czereśnie umyj i usuń z nich pestki. Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem i ułóż na nich czereśnie. Zetrzyj czekoladę na tarce o drobnych oczkach i wiórkami posyp owsiankę.

 

Truskawki

 

Pyszne truskawki to dobre źródło witaminy C oraz witamin z grupy B. Dzięki truskawkom poprawia się funkcjonowanie układu nerwowego, przemiana materii i odporność. Te owoce zawierają pektyny, które “karmią” naszą naturalną barierę ochronną w jelitach. Sprawiają, że nasz organizm oczyszcza się i odtruwa, skóra i włosy są ładniejsze, a zęby i kości silniejsze. Truskawki mogą jeść osoby, które cierpią na choroby stawów i nerek. Polecane są również tym, którzy chcą stracić kilka kilogramów i mają problem z zatrzymywaniem wody w organizmie.

 

Kasza jaglana z sosem truskawkowym

 

Składniki:

  • torebka kaszy jaglanej PZZ Białystok
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, wysyp z woreczka i przestudź. W osobnym naczyniu umieść umyte truskawki bez szypułek. Dodaj miód i zblenduj na gładką masę. Jeżeli lubisz sos owocowy z mlecznym dodatkiem, możesz dodać kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego.

Inne przepisy na słodkości z truskawkami znajdziesz w artykule Domowe słodkości nie tylko dla dzieci.

 

Maliny

 

Aromatyczne przysmaki z chruśniaka od dawna są znane ze swoich właściwości leczniczych – przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Zawdzięczają je sporej zawartości witaminy C, olejkom eterycznym i kwasom organicznym. Maliny warto wprowadzić do diety odchudzającej – są niskokaloryczne (100 g malin to nieco ponad 30 kalorii) i zawierają dużo błonnika. Dają przez to uczucie sytości i usprawniają trawienie. Wspomagają produkcję żółci i pracę wątroby. Działają moczopędnie, wspierając przez to nerki. Chronią organizm przed rozwojem nowotworów, starzeniem, niedokrwistością i kłopotami z układem nerwowym. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, więc osoby żyjące w stresie i korzystające z używek powinny je jeść w dużych ilościach.

 

Kasza manna z malinami

 

Składniki:

  • 8 płaskich łyżek kaszy manny PZZ Białystok
  • 0,5 litra mleka
  • łyżeczka masła
  • około 0,5 kg malin
  • cukier – około 2 szklanek, w zależności od tego, jak słodki smak chcemy uzyskać

 

Wykonanie:

Umyte maliny utrzyj z cukrem w makutrze lub używając miksera. Przełóż do wyparzonego słoika i odstaw do lodówki. W garnku zagotuj mleko, dodaj masło, wsyp kaszę mannę i dobrze wymieszaj. Gotuj około 5 minut, często mieszając. Gdy kasza zgęstnieje, zdejmij garnek z ognia, przełóż kaszę do miseczek i przestudź. Podawaj polaną przecierem z malin i cukru.

 

Porzeczki

 

Porzeczki są bardzo bogate w witaminę C, a zwłaszcza ich czarna odmiana. Zawierają kwas foliowy, witaminy z grupy B, wartościowe sole mineralne i rzadkie pierwiastki. Błonnik znajdujący się porzeczkach hamuje wchłanianie cukru, jest więc sprzymierzeńcem osób dbających o szczupłą sylwetkę i diabetyków. Jedzenie tych owoców pozytywnie wpływa na skórę, trawienie, poziom cholesterolu i układ krwionośny. Porzeczki działają oczyszczająco, przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie i moczopędnie. Zawarta w nich witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, a flawonoidy opóźniają procesy starzenia.

 

Pierogi z porzeczkami

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • szczypta soli
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • niepełna szklanka gorącej wody

 

Składniki na nadzienie:

  • około 1,5 szklanki porzeczek (najlepiej czarnych)
  • cukier

 

Wykonanie:

Mąkę przesyp na stolnicę, dodaj sól i masło oraz odrobinę wody. Zagniataj, stopniowo dolewając płynu, aż uzyskasz zwarte, elastyczne ciasto. Rozwałkuj masę na placek grubości 3 milimetrów i wykrawaj z niego kółka. Na każdym z nich ułóż porcję porzeczek i posyp ją cukrem. Zlep brzegi ciasta i wrzuć pierogi na wrzącą, osoloną wodę z odrobiną oleju. Gotuj 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj posypane cukrem i polane masłem lub śmietaną.

 

Jeżyny

 

Jeżyny są dobrym źródłem witamin: C, A, B, E, K oraz kwasu foliowego. Zawierają dużo błonnika, więc ich jedzenie zapobiega zaparciom i wspomaga trawienie. Przyczynia się też do poprawy stanu kości, pracy układu nerwowego i krwionośnego oraz wzrostu odporności. Związki zawarte w jeżynach mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, spowalniają też starzenie organizmu.

 

Pyszne ciasto z jeżynami

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki tortowej PZZ Białystok
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 500 g jeżyn

 

Wykonanie:

Z mąki, proszku do pieczenia, jajek, masła i cukru pudru wyrób gładką, zwartą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i schowaj na pół godziny do lodówki. W tym czasie umyj i osusz owoce, usuń z nich szypułki. ⅔ ciasta wyjmij z lodówki, lekko rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na placek wysyp jeżyny, resztę ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wiórkami posyp owoce i wstaw blachę do piekarnika. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

 

Agrest

 

Agrest jest smacznym i zdrowym, lecz często niedocenianym owocem. Zawiera dużą ilość luteiny, która chroni nas przed starzeniem i nowotworami. Do tego jest niskokaloryczny – 100 g tego owocu to tylko 40 kalorii. Jedzenie agrestu wspomaga działanie układu trawiennego i krwionośnego, poprawia apetyt, obniża cholesterol i oczyszcza organizm. Wzmacnia również odporność, chroni stawy przed artretyzmem oraz sprawia, że kości i zęby są bardziej wytrzymałe. Spożywanie agrestu jest polecane osobom, które chcą usprawnić pracę układu nerwowego i polepszyć koncentrację.

 

Agrestowe crumble z płatkami owsianymi

 

Składniki:

  • 6 łyżek płatków owsianych PZZ Białystok
  • kilka garści agrestu bez szypułek
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • łyżka cukru

 

Przygotowanie:

Owoce agrestu umyj, osusz i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Płatki owsiane, olej kokosowy i cukier rozdrobnij w blenderze. Taką kruszonką posyp agrest i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w 200 stopniach. Podawaj po przestudzeniu.

 

Obserwuj nas