Przepisy Przepis

Omlet z płatków owsianych z truskawkami

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Lekkie i zdrowe śniadanie może przybierać różną wersję. Ważne, aby nie tylko było sycące, ale również smaczne.

 

Tym razem proponujemy Wam przepis na omlet z płatków owsianych z dodatkiem soczystych truskawek, od którego warto zacząć każdy letni poranek.

Składniki:

 

  • 2 białka
  • 30 g Płatków Owsianych Zwykłych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g truskawek
  • syrop klonowy (lub syrop z agawy)
  • aromat waniliowy
  • przyprawy wedle smaku, np: cynamon, imbir, czekolada w młynku

 

Wykonanie:

 

Krok 1

Płatki zalewamy wrzątkiem w kubeczku, nie dajemy dużo wody, tak tylko do linii płatków i odstawiamy na około 5-7 minut.

 

Krok 2

Białka ubijamy lekko. Płatki dodajemy do białek, dosypujemy proszek do pieczenia, mieszamy.

 

Krok 3

Wylewamy wszystko na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, średni ogień.

 

Krok 4

Kiedy białko już się trochę zetnie, posypujemy cynamonem i dodajemy dosłownie szczyptę imbiru.

 

Krok 5

Gotowy omlet już na talerzu posypujemy odrobiną czekolady w młynku, polewamy niewielką ilością syropu klonowego i układamy truskawki.

 

Smacznego!

Obserwuj nas