Omlet z płatków owsianych z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

2 białka
30g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g truskawek
syrop klonowy (lub syrop z agawy)
aromat waniliowy
przyprawy wedle smaku, u mnie: cynamon, imbir, czekolada w młynku

WYKONANIE:

Płatki zalewamy wrzątkiem w kubeczku, nie dajemy dużo wody, tak tylko do linii płatków i odstawiamy na około 5-7 minut
Białka ubijamy lekko. Płatki dodajemy do białek, dosypujemy proszek do pieczenia, mieszamy. Wylewamy wszystko na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, średni ogień. Kiedy białko już się trochę zetnie, posypujemy cynamonem i dodajemy dosłownie szczyptę imbiru. Gotowy omlet już na talerzu posypujemy
odrobiną czekolady w młynku, polewamy niewielką ilością syropu klonowego i układamy truskawki

przepisy-omlet