Przepisy Przepis

Najłatwiejsze kulki mocy

Pączek Gofer Kawałek ciasta Croissant Pączek

Energetyczna przekąska z płatków owsianych i bakalii to moc witamin

i mikroelementów zebranych w małej kulce.

 

Doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy. Twoje dziecko ucieszy się,
kiedy znajdzie jedną z kulek mocy w swoim pudełku na drugie śniadanie.

Składniki na około 15–18 sztuk:

 

  • 2 szklanki mieszanki orzechów i nasion (orzechów laskowych, nerkowców, migdałów i ziaren słonecznika)
  • 1 szklanka Płatków Owsianych Górskich
  • 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
  • ½ łyżeczki miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, chili
  • dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane

 

Wykonanie:

 

Krok 1

W blenderze z nasadką o ostrzach S zmiel bardzo drobno mieszankę orzechów i przesyp ją do większej miski wraz z wanilią, solą i wybranymi przyprawami. Do mielenia możesz równie dobrze użyć młynka do kawy.

 

Krok 2

Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski.

 

Krok 3

Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do małej szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.

 

Krok 4

Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem lub rękoma. Powoli dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. Zazwyczaj szklanka całych płatków owsianych jest wystarczająca, jednak zależy to od stopnia namoczenia i rodzaju użytych daktyli. Gdyby okazały się za suche – dodawaj po odrobinie wody pozostałej z moczenia daktyli.

 

Krok 5

Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek.

 

Krok 6

Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.

 

Krok 7

Ozdabiaj kulki, wcześniej zwilżając je odrobiną wody (wystarczy zaledwie na opuszkach palców), i odkładaj na papier do pieczenia.

 

Krok 8

Gotowe! Kulki najlepiej jeść po dobrym schłodzeniu w lodówce.

 

Smacznego!

Obserwuj nas