Najłatwiejsze kulki mocy

Składniki na około 15–18 sztuk:

  • 2 szklanki mieszanki orzechów i nasion (użyłem orzechów laskowych, nerkowców, migdałów i ziaren słonecznika)
  • 1 szklanka górskich płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
  • ½ łyżeczki miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, chili
  • dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane

Wykonanie:

1. W blenderze z nasadką o ostrzach S zmiel bardzo drobno mieszankę orzechów i przesyp ją do większej miski wraz z wanilią, solą i wybranymi przyprawami. Do mielenia możesz równie dobrze użyć młynka do kawy.

2. Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski.

3. Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do małej szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.

4. Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem lub rękoma. Powoli dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna.Zazwyczaj szklanka całych płatków owsianych jest wystarczająca, jednak zależy to od stopnia namoczenia i rodzaju użytych daktyli. Gdyby okazały się za suche – dodawaj po odrobinie wody pozostałej z moczenia daktyli.

5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek.

6. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta.

7. Ozdabiaj kulki, wcześniej zwilżając je odrobiną wody (wystarczy zaledwie na opuszkach palców), i odkładaj na papier do pieczenia.

8. Gotowe! Kulki najlepiej jeść po dobrym schłodzeniu w lodówce.

%d bloggers like this: