Blog

Kulinarna recepta na chłodne dni - 6 rozgrzewających przepisów

data
Czytanie 5 min
Makaron farfalle Kawałek pizzy Makaron ravioli Spaghetti Chleb

Jesienią i zimą pijemy ciepłe napoje, żeby szybko się rozgrzać. Podobne działanie na organizm mogą mieć też potrawy. Nie muszą być bardzo kaloryczne, ale za to odpowiednio przyrządzone. Dodatek rozgrzewającej przyprawy sprawi, że odzyskamy energię i pobudzi nasz metabolizm. Co w takim razie wrzucić do garnka, żeby nie pokonała nas niska temperatura? 

Rozgrzewające przyprawy — które kupić?

 

Przyprawy mogą zdziałać prawdziwe cuda. Nie tylko nadają wyrazistości posiłkom i podkreślają ich smak, lecz także korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Działają przeciwzapalnie, wspomagają w chorobach skóry, wątroby i serca tak, jak kurkuma. Cynamon wspomaga za to układ trawienny, reguluje poziom cukru we krwi i zwalcza infekcje grzybicze. Na mdłości i przeciwbólowo dobrze przyjmować imbir, który jednocześnie zwalcza infekcje i wspiera odchudzanie. Bakteriobójczo działa również czosnek, przy okazji poprawiając odporność. Szczypta papryki chilli poradzi sobie ze spalaniem tkanki tłuszczowej, bólami, a nawet jest pogromcą nowotworów. Co więcej, wszystkie te przyprawy przyspieszają nasz metabolizm i skutecznie rozgrzewają. Są więc niezbędne w każdej kuchni i powinny na stałe wpisać się do jesienno-zimowego menu.

 

Pikantne naleśniki mięsno-warzywne

 

Listę składników nadzienia możemy dowolnie modyfikować. Żeby naleśniki miały właściwości rozgrzewające, nie możemy jednak zapomnieć o dodaniu tak działających przypraw.

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej PZZ Białystok
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

 

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 spora marchewka
  • kawałek selera
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • odrobina papryki chilli
  • oregano
  • starty żółty ser

 

Wykonanie:

W misce połącz wszystkie składniki ciasta, a na koniec dodaj łyżkę oleju i ponownie wymieszaj. Smaż cienkie placki na średnim ogniu i odłóż je na talerz. Teraz przygotuj farsz mięsno-warzywny. Cebulę pokrój w kostkę, a marchew i seler zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Przesmaż warzywa na odrobinie oleju, aż cebula się zeszkli, a marchew i seler lekko zmiękną. Na patelnię dodaj mięso mielone i podsmaż do momentu, aż przestanie być surowe. Dodaj pomidory w puszce i dopraw danie solą, pieprzem, papryką chilli i oregano. Duś 15-20 minut pod przykryciem, dodaj natkę pietruszki, starty żółty ser i wymieszaj. Kiedy ser się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia i ciepłym farszem nadziewaj placki, naleśniki składaj lub roluj. Podsmaż je na patelni lub zapiecz kilka minut w piekarniku w 180 stopniach. Przed pieczeniem wierzch naleśników możesz posypać startym żółtym serem.

 

Sycący gulasz z kluseczkami

 

To jednogarnkowe danie nasyci prawdziwego łasucha. Przed podaniem warto dobrze je podgrzać, żeby było naprawdę gorące.

 

Składniki na gulasz:

  • 1 kg szynki wieprzowej lub innego mięsa na gulasz
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 czerwonej i zielonej papryce
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • odrobina papryki chilli
  • odrobina kminku
  • olej do smażenia

 

Składniki na kluseczki:

  • 200 g mąki pszennej PZZ Białystok
  • 2 jajka
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Umyte mięso pokrój w grubą kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie oprósz mąką. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż mięso do zrumienienia. Przełóż je do garnka, a na patelnię wrzuć pokrojony w plastry czosnek oraz posiekaną cebulę. Lekko przesmaż warzywa, dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw papryką i kminkiem, dodaj do mięsa. Patelnię zalej wodą i delikatnie zdrap „resztki” po smażeniu. Przelej je do garnka i zalej mięso wodą, by było nią całkowicie przykryte. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso do miękkości, około 1 – 1,5 godziny. Następnie dodaj pokrojone w kostkę papryki i gotuj dotąd, aż staną się miękkie. Dopraw gulasz do smaku, zdejmij z ognia i przygotuj kluseczki. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i wrzucaj kluski na wrzącą, osoloną wodę. Możesz nakładać je łyżeczką lub przecierać przez dziurki durszlaka. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze około 2 minut. Wymieszaj z gorącym gulaszem i podawaj.

 

Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami

 

To lekkie danie możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej lub przyrządzić z dodatkiem innej kaszy lub warzyw.

 

Składniki:

  • 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej PZZ Białystok
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g pieczarek
  • 2 małe cukinie
  • passata pomidorowa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • marynata do kurczaka: 3 łyżki oleju, oregano, słodka papryka, papryka chilli, pieprz

 

Wykonanie:

Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z olejem i przyprawami, odstaw na godzinę do lodówki. Rozgrzej patelnię i podsmaż kurczaka, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki w plastry. Smaż 10 minut, w razie potrzeby dodaj oleju, następnie wrzuć cukinię pokrojoną w półplasterki. Duś na małym ogniu do miękkości warzyw i dodaj tyle passaty pomidorowej, żeby powstał gęsty sos. Dopraw i podgrzewaj składniki jeszcze 3 minuty. Dodaj kaszę gryczaną i wymieszaj całość. Danie podawaj ciepłe, posypane natką pietruszki.

 

Świąteczna owsianka

 

Przyprawa do piernika sprawia, że danie nabiera bożonarodzeniowego charakteru. Mimo to nadaje się na pierwsze lub drugie śniadanie także bez specjalnej okazji.

 

Składniki na 2 porcje:

  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych zwykłych lub górskich PZZ Białystok
  • 2 szklanki mleka
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka suszonych śliwek
  • łyżka suszonej żurawiny

 

Wykonanie:

Mleko, płatki owsiane, przyprawę do piernika i miód umieść w garnku. Podgrzewaj przez kilka minut na małym ogniu, aż owsianka zgęstnieje. Rozdziel ją na porcje do 2 miseczek. Do każdej z nich dodaj orzechy, suszone śliwki i żurawinę do smaku.

 

Kasza jaglana z bakaliami

 

Do takiej jaglanki możemy wrzucić to, na co akurat mamy ochotę. Ciekawszy efekt uzyskamy, gdy porcję kaszy i jabłek ułożonymi naprzemienne kilkoma warstwami.

 

Składniki na 2 porcje:

  • torebka ugotowanej kaszy jaglanej PZZ Białystok
  • łyżka płynnego miodu
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka wiórków kokosowych
  • pół małego kubeczka jogurtu naturalnego
  • garść rodzynek
  • ulubione orzechy i uprażone płatki migdałów (do posypania)

 

Wykonanie:

Rozetnij woreczek jeszcze ciepłej kaszy jaglanej i przełóż ją do miseczki. Dodaj miód, wiórki kokosowe i kurkumę, dokładnie wymieszaj. Przygotuj 2 wysokie naczynia (np. słoiki) i na dnie każdego z nich ułóż większość kaszy. Jabłko zetrzyj na tarce o małych oczkach, zmieszaj z cynamonem i rodzynkami. Warstwę z jabłkiem połóż na warstwie jaglanej i przykryj ją 2 łyżkami jogurtu. Na górze ułóż pozostałą kaszę, posyp ją orzechami i płatkami migdałów. Deser podawaj na ciepło lub na zimno.

 

Ciasteczka z imbirem

 

Te rozgrzewające przysmaki znikają bardzo szybko. Żeby ich nie zabrakło, możemy przygotować podwójną porcję ciasta i przechowywać wypieki w pojemniku.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej PZZ Białystok
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • ¾ kostki masła
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

 

Wykonanie:

Ze składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut. Wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wycinaj z niego ciasteczka, używając foremek lub wykrawając nożem. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed podaniem przestudź je na kratce.

Rozgrzewający charakter możemy nadać też potrawom, które gotujemy od lat. Wprowadźmy do przepisu kurkumę, imbir, czosnek, cynamon lub paprykę chilli, a zyskamy mocno pobudzające dania.

Obserwuj nas